Dzisiaj przepis na bardzo proste i znane danie, które gości na stołach wielu z nas, ale w wersji, która większości z Was pewnie nie jest znana.... Wspaniałe tradycyjne karminadle górnośląskie w wersji light. Ubogie w tłuszcz i bogate w białko.... to, to czego nam na diecie proteinowej najbardziej trzeba:-))). W diecie Dukana wszystkie fazy.
Przepis:
Składniki:
- 1 (jeśli duża) tuszka z królika;
- 1 spory płat śledzia solonego (tzw. matias);
- 1 cebula;
- 1 jajko;
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek).
Wykonanie:
Tuszkę należy obrać z mięsa, odseparować ewentualny tłuszczyk (wyrzucić) i uzyskane mięso zmielić (na przepis potrzebujemy ok. 500 g mięsa mielonego - 4-6 karminadli). Śledzia należy namoczyć, a następnie zmielić. Cebulkę drobno poszatkować i podsmażyć na teflonie - dodać do zmielonego mięsa i śledzia, wbić jajko, dodać przyprawy i wyrobić jednolitą masę. Formować lekko upłaszczone, okrągłe karminadle i układać na rozgrzanym teflonie. Lekko podlać wodą, przykryć i smażyć (dusić) po mniej więcej 6 min z każdej strony, tak aby mięso doszło w środku. Gotowe:-). Smaczne i pożywne danie dla całej rodzinki. Wystarczy dodać surówkę (np. z buraczków, buraczki gotowane, albo mizerię czy sałatę na słodko-kwaśno) plus dla osób nie będących na diecie jakieś węglowodany (np. kasza, ziemniaczki) i mamy super codzienne-niecodzienne danie:-). Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz