Często zastanawiamy się z czym zjeść kromeczkę chlebka.... na diecie proteinowej w zasadzie mięsa, wędlinami poganiają i takie jedzenie może nam się wydać dość monotonne. Na szczęście przy odrobinie inwencji twórczej czasami można urozmaicić sobie menu przygotowując różnorakie pasty kanapkowe, które nie dosyć, że są pożywne i mega białkowe to jeszcze bardzo zdrowe i smaczne. Dzisiaj proponuję jedną z wielu odsłon pasty z makreli. W zależności od ilości użytych dodatków pasta ta może być spożywana w diecie Dukana na wszystkich fazach.
Przygotowanie (porcja rodzinna):
Składniki:
- 1 duża makrela wędzona lub 1 duża puszka makreli wędzonej w sosie własnym;
- 4 jaja;
- 125 g odtłuszczonego serka białego typu quark (gęsty serek biały mielony na serniki);
- 1 łyżeczka musztardy typu Dijon;
- 1 mała (dni P) lub 2 duże cebule;
- 1 ogórek (dni P) lub 3 duże ogórki korniszony na słodziku (opcjonalnie ogórki kiszone);
- przyprawy (sól, pieprz mielony).
Wykonanie:
Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i siekamy w kostkę dość grubą. Makrelę należy dobrze oczyścić z ości i obrać ze skóry. Cebulkę szatkujemy na drobno, ogórka kroimy w drobną kosteczkę. Mięso z makreli przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę oraz serek i za pomocą widelca rozcieramy do konsystencji jaką lubimy. Do tak wstępnie przygotowanej pasty dodajemy pokrojone jaja, posiekaną cebulkę wraz z ogórkiem i delikatnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pasta gotowa. Teraz wystarczy wstawić ją do lodówki na ok. 30 minut, by się schłodziła, a jej składniki przeszły swoimi aromatami. Wspaniała na kanapki z pieczywkiem własnego wypieku. Smacznego.
składniki
gotowa pasta
propozycja podania
kolacja gotowa :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz