sobota, 16 marca 2013

Na amerykańską nutę.... grubiutkie pancake

Dzisiaj przepis na niezawodne danie, które w zależności od użytych dodatków może stanowić samodzielną potrawę podaną "na słodko" lub "na słono", a także może być doskonałym uzupełnieniem dania głównego. Co mam na myśli? Otóż bardzo lubiane amerykańskie pancake - po naszemu.... malutkie, tłuściutkie (nie brać tego do siebie;-)) placuszki..... Zaletą tych placuszków jest to, że można je jeść na śniadanie, przekąskę, podwieczorek, obiad czy kolację na każdej diecie proteinowej. Dla diety Dukana w wersji podstawowej już od I Fazy. 

Przepis:

Składniki (wersja podstawowa wychodzi 5/6 solidnych placuszków):
  • 125 g odtłuszczonego serka typu quark (drobno mielony gęsty serek typu na serniki);
  • 2 jajka lub 1 całe jajko i 3 białka;
  • 2 łyżki zmielonych otrąb lub mąki otrębowej;
  • pół łyżeczki sody;
  • odrobina soli;
Do wersji na słodko należy dodać 2 łyżeczki słodziku do pieczenia i ulubione przyprawy np. szczypta cynamonu albo mieszanki do piernika i/lub 1 łyżkę uprzednio namoczonych jagód goji. 

Do wersji na słono można dodać ulubione zioła i np. pokrojoną w drobną kostkę wędlinę i/lub małą cebulkę, a jeśli placuszki będą zjadane na diecie Dukana w dni PW to można dorzucić wybrane warzywa.

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy na gładką masę i dostawiamy na chwilkę, by masa lekko napęczniała. Sekretem powodzenia całej akcji ze smażeniem placuszków jest posiadanie bardzo dobrej patelni teflonowej. Pamiętajcie, że nie używamy tłuszczu!. Przed rozpoczęciem smażenia patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana. Na taką patelnię wylewamy masę robiąc dość spore kleksy, pomiędzy którymi musi być zachowany odstęp, bo masa troszkę się rozpłynie na boki. Przykrywamy patelnię pokrywką. Czekamy aż masa się zetnie, placuszki zaczną rosnąć i odchodzić od dna patelni, a kiedy na wierzchu pokażą się pierwsze bąbelki to znak, że właśnie teraz należy delikatnie podważyć każdego placuszka i przewrócić na drugą stronę. Smażyć z drugiej strony pod przykryciem dosłownie ok. 1 min; wyłożyć na talerz i podawać ciepłe. Taka procedura, aż do wyczerpania masy. Z powyższych składników wychodzi 5/6 solidnych placuszków (z dodatkami placuszków będzie więcej).  Smacznego:-)))

 jeszcze cieplutkie tuż po usmażeniu :-)


propozycja podania "na słodko" oprószone słodzikiem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz