środa, 30 stycznia 2013

Puszyste omlety

Z cyklu kulinarnego obejmującego moją dietę dzisiaj przepis na doskonałe (sycące) śniadanko, które nie raz ratowało mi życie. Miłośnicy wszelkich placków, omletów, naleśników powinni być zachwyceni:-). Podstawowy przepis może ulec modyfikacji i w zależności od tego, co dodamy do ciasta możemy omlety zjeść na "słodko" lub "słono". Tak też nasze danie ze śniadania może stać się obiadem albo i kolacją:-). Jednym zdaniem bazując na tym przepisie można czarować nowe kulinarne kreacje:-). 
W zależności od wielkości patelni oraz ilości użytych składników wychodzi od 3 do 4 puszystych omletów. Omleciki idealne dla każdej diety proteinowej i low carb. Dla diety Dukana dla wszystkich faz.

Przepis:

Składniki:
  • 2 jajka;
  • 3 łyżki otrąb (mogą być mieszane);
  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka;
  • w wersji na słodko można dodać łyżeczkę słodziku zdatnego do pieczenia, zaś w wersji na słono można dodać odrobinę soli i/lub ulubione zioła;
Wykonanie:

Wszystkie składniki najlepiej umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować na puszystą masę. Uwaga! Do przygotowania - czyli usmażenia tych omletów będzie potrzebna dobrej jakości teflonowa patelnia:-). Pamiętajcie, że nie używamy tłuszczu, a bez niego smażenie, bez przywierania z możliwością obrócenia na drugą stronę jest trudne, aczkolwiek nie niemożliwe:-). Ciasto porcjami wylewamy na patelnię i podsmażamy z jednej strony i jak zacznie od boków lekko odchodzić przewracamy omleta na drugą stronę, by się ładnie dopiekł. Wyjmujemy na talerz i gotowe. Teraz tylko od waszej wyobraźni zależy jak go zjecie. Na zdjęciu propozycja "na słodko" z serkiem typu quark w wersji odtłuszczonej z dodatkiem 1 łyżeczki odtłuszczonego kakao i słodziku (ilość w/g własnego uznania).
Smacznego:-)))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz