niedziela, 27 stycznia 2013

Pyszny sernik New York Style Cheesecake w/g mojego pomysłu

Z cyklu kulinarnego obejmującego moją dietę dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wspaniałe ciacho, które na dokładkę nie jest tuczące, ba co ja piszę.... przy stosowaniu diety z serii proteinowa (np. Dukan) jest jak najbardziej wskazane:-), Na dokładkę ciacho jest tak dobre, że można nim poczęstować gości nie będących na diecie, a gwarantuję Wam, że będą zachwyceni:-)

Przepis:

Składniki:
  • serek biały typu quark (ja używam tych dostępnych w sieci ASDA) - 2x250 g (opcjonalnie 500 g sera białego odtłuszczonego i trzykrotnie zmielonego);
  • jogurt odtłuszczony gęsty - 1x450 ml (gęsty np. typu grecki);
  • jajka - 2 sztuki;
  • budyń o smaku waniliowym bez cukru - 1 opakowanie lub 2 łyżki maizeny (to taka równowartość opakowania budyniu 40 g);
  • 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao;
  • odrobina aromatu toffi;
  • odrobina aromatu czekoladowego;
  • słodzik do pieczenia - tu ilość w/g uznania - ja używam słodzika Splenda i wsypuję zawsze "na oko" w/g mojego progu "tolerancji słodkości".
Wykonanie:

Serek, jogurt, budyń lub maizenę, 2 jajka i słodzik wkładamy do miski i mikserem mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę dzielimy na dwie porcje w/g rozkładu 2/3 i 1/3. Do 2/3 dodajemy aromat toffi, a do 1/3 dodajemy łyżeczkę kakao i aromat czekoladowy. Obydwie warstwy mieszamy z dodatkami w oddzielnych naczynkach. 
Piekarnik na 160 stopni należy wcześniej nagrzać. Do formy (okrągła tortownica o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub non-stick lainerem wlewamy warstwę masy toffi, a potem na nią wylewamy warstwę czekoladową. Ewentualne nierówności należy wyrównać i formę wstawić na środek piekarnika i piec ok. godziny, ale w zależności od piekarnika można już po 45 min  zainteresować się czy sernik nie jest gotowy. 
Każdy sernik ma to do siebie, że rośnie, a potem lekko opada, dlatego też ja zostawiam upieczony sernik przy uchylonym piekarniku, by lekko ostygł, a potem wyjmuję go na kratkę, zdejmuję obręcz i jak ostygnie i pooddycha wkładam go do lodówki, by nabrał odpowiedniej sprężystości. Najlepszy jest jak się schłodzi. 
Smacznego:-)))



Policzyłam wartości kaloryczno-białkowe dla sernika zrobionego na serku quarku z ASDY, jogurcie Onkenie fat free, budyniu bez cukru, odtłuszczonym kakao 1%, słodziku Splenda, 2 średnich jajkach i kształtują się one mniej więcej tak w granicach ok. 770 kcal ma cały sernik, a więc 1 kawałek (otrzymujemy 8 kawałków) ma ok. 96 kcal, zaś białka w całym serniku jest ok 100 g z czego w jednym kawałku ok 12,5 g - wartości są oczywiście przybliżone i zmienne w zależności od użytych produktów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz