Dzisiaj z serii dietetyczne kucharzenie przedstawiam Wam przepis na proste w wykonaniu, efektowne w wyglądzie i na dokładkę wybornie smakujące roladki z piersi z kurczaka w sosie jogurtowo-pieczarkowym w/g mojego pomysłu. Nie dosyć, że smaczne to jeszcze dietetyczne:-))). Wskazane dla wszystkich będących na dietach proteinowych i low carb. Dla diety Dukana począwszy od fazy II dni PW.
Składniki:
- pierś z kurczaka (1 sztuka duża);
- 4 plastry chudej szynki wędzonej (do 3% tłuszczu);
- 2 plastry sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (np. typu "Piórko");
- 2 kostki rosołowe o obniżonej zawartości tłuszczu i soli;
- jogurt odtłuszczony gęsty - 1x450 ml (gęsty np. typu grecki);
- 200 g pieczarek;
- 1 łyżka maizeny;
- przyprawy w/g uznania ja daję (sól, pieprz, papryka, czosnek, cebulka);
Pierś z kurczaka przekroić na pół i każdą połówkę wzdłuż, ale nie do końca - tak aby otrzymać szeroką, ale cienką płaszczyznę, którą następnie należy tłuczkiem rozbić na cienkiego kotleta (najlepiej przez folię, aby nie uszkodzić delikatnego mięsa). Mięso oprószyć przyprawami z obydwu stron; położyć po 2 plastry szynki i na to 1 plaster sera, a następnie zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Na teflonowej patelni krótko obsmażyć roladki z każdej strony, tak aby zatrzymać w środku mięsa sok, a następnie podlać wodą, dodać kostkę rosołową i dusić do miękkości (o. 40 min). W tym czasie do rondelka włożyć obrane i pokrojone na plasterki pieczarki wraz z kostką rosołową, podlać szklanką wody i dusić do miękkości na wolnym ogniu (ok. 15 min). Przecedzić przez drobniutkie sitko. Odłożyć pieczarki, a otrzymany wywar lekko zagęścić łyżką maizeny i zagotować. Lekko przestudzić i dodać jogurt grecki uważając, by się nie zważył, potem pieczarki i doprawić do smaku przyprawami w/g uznania. Uduszone roladki wyjąć i przełożyć do uprzednio przygotowanego sosu i gotowe. Można podać same z surówką lub w zależności od diety z dodatkami skrobiowymi typu kasza czy ryż. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz