sobota, 23 lutego 2013

Biszkopt z jabłkiem i jagodami goji

I kolejna klasyka cukiernictwa, która oczywiście została dostosowana do wymogów diety proteinowej, i bez której trudno by było wyobrazić sobie zaspokajanie wielkiego głoda na słodkie ;-). Ten przepis dla diety Dukana od III Fazy, ale zastępując jabłka np. kawałkami podduszonej dyni już od II Fazy dni PW.

Przepis:

Składniki:
  • maizena 1 szklanka (20 dag);
  • słodzik do pieczenia 1 szklanka;
  • 8 jajek;
  • aromat waniliowy;
  • 2-3 jabłka;
  • garść jagód goji;

Wykonanie:

Na samym początku włączyć piekarnik na 180 stopni - musi być nagrzany, tak aby przygotowana masa nie czekała. Białka oddzielić od żółtek, a żółtka utrzeć ze słodzikiem na puch. W oddzielnej misce ubić ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i do tej piany dodawać kolejno ubite żółtka i wymieszać mikserem, a potem dodać maizenę oraz jagody goji i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przygotowany biszkopt wylewamy na bardzo dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub non-stick lainerem i na wierzch układamy pokrojone jabłka obsypane przyprawą. Siup do piekarnika na jakieś 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy, wyciągamy na kratkę, tak aby biszkopt odparował. Studzimy, kroimy i gotowe (w związku z restrykcjami i ograniczeniami co do spożycia maizeny można biszkopt przygotować z połowy porcji i w mniejszej blaszce :-). Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz