poniedziałek, 25 lutego 2013

Włoskie smaki i a'la pizza po farmersku

Tak, tak będąc na diecie można jeść pizzę.... pod warunkiem, że przepis zostanie dostosowany do wymogów diety:-))). Pizza chodziła za mną od dawna.... w moim domu tradycyjna pizza, jako jedno z kultowych dań włoskich gości bardzo często. Nie, nie idziemy na łatwiznę i nie zamawiamy gotowca! Za każdym razem jest to pizza przygotowywana własnoręcznie:-). No tak, ale odkąd jestem na diecie to na taką "bombę kaloryczną" mogę sobie tylko popatrzeć.... Ale, ale.... od czego mamy umysł..... główka popracowała i narodził się przepis na pizzę zgodną z doktryną diety proteinowej. Nie dosyć, że smaczna (na prawdę), to jeszcze mega, mega białkowa:-)))). Dla diety Dukana w wersji poniżej już od II Fazy dni PW. 

W zasadzie najważniejszy jest przepis na ciasto, bo jako wypełnienie możemy kłaść wszystko, co tylko lubimy i co jest zgodne z naszą dietą i/lub jej fazą:-). Niewątpliwą zaletą tej pizzy jest to, że jeśli tylko dacie radę, to możecie ją zjeść na jedno posiedzenie, bez żadnych wyrzutów sumienia:-)))). 
W związku z tym, że ta pizza miała być moim całodniowym posiłkiem zdecydowałam się na solidną wersję mega białkową. 

Przepis podstawowy na ciasto a'la pizza:

Składniki:
  • 3 łyżki otrąb owsianych;
  • 1 jajko;
  • 125 g serka mielonego typu quark;
  • 1 łyżeczka drożdży;
  • przyprawy (odrobina soli).
Wykonanie:

Do miseczki wbić jajko, dodać serek, otręby, drożdże, sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut, by otręby lekko napęczniały. Przygotowaną masę rozsmarować na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, a jeszcze lepiej specjalnym non lainerem, do którego nic nie przywiera. Ciasto trzeba ładnie i równomiernie rozsmarować nadając mu dowolny kształt. Tak przygotowane ciasto włożyć do uprzednio nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 10 minut (do lekkiego zrumienienia). Podstawowe, bazowe ciasto na pizzę gotowe:-))).

rozmasowana masa gotowa do pieczenia

gotowy spód a'la pizza

Przepis na pizzę farmerską:

Składniki na bazowy sos do a'la pizzy:

  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy (ilość zależna od wielkości blatu do a'la pizzy);
  • odrobina wody;
  • przyprawy (odrobina słodziku do pieczenia, sól, pieprz, przyprawa do pizzy, czosnek granulowany).
Wykonanie:

Koncentrat rozrzedzić odrobiną wody, doprawić do smaku słodzikiem i przyprawami, wymieszać i gotowe. Rozsmarować na blacie podpieczonego ciasta a'la pizza.

blat ciasta a'la pizza z sosem pomidorowym


Składniki na nadzienie główne:
  • 250 g chudej wołowiny mielonej (najlepiej zmielić samemu);
  • 2 jajka;
  • 10 dag pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 2 pomidory;
  • 10 dag sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu np. "Piórko";
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
  • przyprawy: gotowa do pizzy lub oregano i zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz czosnek.
dodatki do a'la pizzy

Wykonanie:

Wołowinę zmielić, przełożyć na patelnię teflonową, dodać łyżkę koncentratu sól i pieprz do smaku i poddusić do miękkości. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w talarki. Pieczarki, cebulkę, pomidory pokroić w plasterki. Na przygotowany blat ciasta a'la pizza wyłożyć warstwowo: cebulkę, potem pomidory, pieczarki, wołowinę i jajko, a na koniec wszystko oprószyć przyprawami i przykryć serem. Tak przygotowaną a'la pizzę farmerską wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut (do stopienia i lekkiego zrumienienia sera). Wyjąć i serwować gorącą. Można podać z sosem pomidorowym (zrobionym tak, jak bazowy sos na a'la pizzę), z ketchupem dietetycznym typu Linessa lub sosem czosnkowo-ziołowym przygotowanym na bazie jogurtu greckiego, świeżego czosnku i ziół. Smacznego:-)

przed pieczeniem

po upieczeniu gotowa do jedzenia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz