czwartek, 28 lutego 2013

Klasyka śląska i rolady wołowe


Dzisiaj  przepis na kolejne tradycyjne danie mięsne, z którego słynie Śląsk. A jakże;-) rolady wołowe, które świetnie wyglądają, jeszcze lepiej smakują i ba..... idealne spełniają warunki diety proteinowej. Dla diety  typu Dukan począwszy od fazy I. 

Przepis (1 rolada na osobę):

Składniki:
  • 4 grube plastry (każdy po ok 200 g) dobrej gatunkowo wołowiny;
  • 8 plastrów chudej szynki wędzonej surowej (do 3% tłuszczu);
  • kilka ogórków korniszonów na słodziku;
  • musztarda typu dijon;
  • 1 kostka rosołowa o obniżonej zawartości tłuszczu i soli;
  • 1 łyżka maizeny;
  • przyprawy w/g uznania ja daję (sól, pieprz, papryka, czosnek, cebulka);
    Wykonanie:

    Wołowinę pokroić na grube plastry (jeśli kupiona w kawałku) oczyścić z błon i ew. tłuszczyku i rozbić na cienkie kotlety. Mięso oprószyć przyprawami z obydwu stron i nasmarować z jednej strony musztardą; położyć na nasmarowaną stronę po 2 plastry szynki i na to odrobinę pokrojonych w drobną kostkę ogórków, a następnie zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Na teflonowej patelni krótko obsmażyć roladki z każdej strony, tak aby zatrzymać w środku mięsa sok, a następnie podlać wodą (ok. 2 szklanki), dodać kostkę rosołową i dusić pod przykryciem i na wolnym ogniu do miękkości (ok  2-2.5 godziny zależy od jakości i kruchości wołowiny). Po uduszeniu wyjąć roladki, a powstały sos zagęścić łyżką maizeny, chwilkę zagotować i ewentualnie doprawić do smaku wybranymi przyprawami. Przecedzić przez drobniutkie sitko. Uduszone roladki wyjąć i przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i gotowe. Serwowanie zależy od diety i/lub jej fazy, a więc: można podać same, z wybraną surówką np. z kapusty czerwonej lub buraczków, albo z dodatkami skrobiowymi typu kasza czy kluski. Smacznego :-)

    przed przystąpieniem do pracy:-)

    surowe, zwinięte rolady

    i rolady gotowe do jedzenia



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz