Tak... czasami trzeba sobie umilić życie, bo czym by ono było bez odrobiny przyjemności ;-).... Tak też narodził się przepis na ciacho marchewkowe, które jest oczywiście zgodne z założeniami diety proteinowej. Dla diety Dukana od II Fazy dni PW. Zaletą ciacha jest to, że dzielimy je na pół i bez wyrzutów sumienia zjadamy jedną część jednego dnia;-). Ciacho jest sycące, bardzo aromatyczne i wilgotne... z pewnością ta propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom korzennych nurtów.
Przepis (dla jednej osoby ciasto na 2 dni):
Składniki:
- 6 łyżek otrąb tylko owsianych;
- 200 g sera białego chudego;
- 2 całe jajka;
- 2 białka jaj;
- 3 średnie marchewki;
- przyprawa korzenna (typu do piernika 1-2 łyżeczki);
- cynamon mielony 1 łyżeczka;
- słodzik do pieczenia (tu ilość w/g uznania - marchew sama w sobie jest słodka) ok. 2-3 łyżki;
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia na maizenie;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 kubek (250 ml) jogurt odtłuszczony typu grecki;
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) żelatyny;
- odrobina aromatu waniliowego.
Wykonanie:
Ser dobrze odcisnąć i zmielić dwukrotnie, marchewki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku (inaczej ciasto będzie zbyt wilgotne). Żółtka oddzielić od białek. Wszystkie białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do miski przełożyć ser, żółtka, otręby, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, słodzik i wszystko wymieszać np. za pomocą miksera. Do tej masy dodać marchew i wymieszać ręcznie. Do powstałej masy dodać na końcu pianę z białek i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i włożyć do piekarnika (180 stopni) na około godzinę. Najlepiej po upływie 45 minut sprawdzać ciasto czy jest upieczone do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z z keksówki na kratkę, by odparował ewentualny nadmiar wilgoci, a ciasto ostygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto opadnie, ale taka jego uroda;-). Przygotować polewę: żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, do jogurtu dodać słodzik w/g uznania ilość plus odrobinę aromatu i zmiksować z żelatyną. Tężejącą masę wylać na ciasto. Podawać ciasto np. dodatkowo jeszcze obsypane cynamonem. Smacznego:-)
Mniam...
OdpowiedzUsuń