piątek, 15 lutego 2013

Polska tradycja... i rosół z kurczaka

Tak, słabość do zupek też mam... szczególnie tych typowo narodowych... barszczyk, żurek, rosołek, pomidorowa... ahhh chwilowo się rozmarzyłam.... Ale uwaga! Będąc na diecie również można pozwolić sobie na te przysmaki:-))).... Kwestia umiejętnego połączenia produktów i możemy rozpieszczać swoje podniebienie. Dla diety Dukana II F dni PW.

Przepis (na duży garnek):

Składniki:

  • połowa kurczaka (ja kupuję duże ok. 2.2 kg);
  • 3 średnie marchewki;
  • 1 średni korzeń pietruszki;
  • 1 por;
  • połowa z dużego selera;
  • 1 cebula;
  • pół pęczka świeżej (lub mrożonej) natki pietruszki;
  • przyprawy (liść laurowy kilka sztuk, ziarna pieprzu i ziela angielskiego po kilka sztuk, sól i pieprz mielony).
Wykonanie:

Kurczaka obrać ze skóry i tłuszczyku, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć gaz (do takiego delikatnego ledwie pyrkania - w przeciwnym wypadku rosół będzie mętny!). W ciągu pierwszych 5-10 minut należy zbierać tzw. "szumowinę" cedzakiem, a po tym czasie można dodać przyprawy, ale tylko: liście laurowe, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Wstępnie przygotowane mięsko ja pozostawiam na pyrkaniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie dodaję obrane warzywa (cebulkę uprzednio "osmoloną" nad palnikiem) z pominięciem natki pietruszki. Znowu wszystko ma pyrkać ok. 45-60 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem mielonym i zostawiam do "popyrkania" na jeszcze 15 minut. Wyłączam gaz, odkrywam garnek i wrzucam natkę i tak zostawiam (rosół nabiera szlachetnego smaku, a natka nie straci koloru!). Dla osób dietujących: wyjąć warzywa i mięso, przecedzić rosół i zostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki. Na wierzchu wytrąci się tłuszcz, który należy zebrać. W ten sposób otrzymujemy bardzo dietetyczny rosołek. Teraz wystarczy pokroić marchew, dodać mięso z kurczaka, przygotować makaron w/g przepisu zamieszczonego na moim blogu, wlać rosołek, podgrzać porcyjkę, a  na sam koniec osoby, które lubią mogą dodać posiekaną, natkę i można zajadać. Smacznego:-))).

w trakcie gotowania

propozycja podania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz