niedziela, 3 marca 2013

Galareta z kurczaka i jajek z nutą pietruszki

Dzisiaj przepis na bardzo proste, ale jakże efektowne w wydaniu i pożywne danie. Galareta z kurczaka i jajek z nutą pietruszki. Wspaniała propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. Smakuje przednio, a jeszcze przy tym można zjeść tyle ile dusza zapragnie:-))). Dla diety Dukana już od I Fazy.

Przepis (uzyskana ilość galaretek zależy od wielkości użytych naczynek):

Składniki:

  • 1 duży kurczak;
  •  po 2 jajka na jedno naczynko;
  • żelatyna (ilość potrzebna na stężenie 1 litra);
  • wywar z rosołu (ok. 1 litr);
  • natka pietruszki;
  • przyprawy (sól, pieprz).
Wykonanie:

Rozpoczynamy od ugotowania rosołu w/g przepisu umieszczonego na moim blogu. Po ugotowaniu rosołu kurczaka obieramy z kości, a uzyskane mięso kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, natkę pietruszki siekamy na drobno. W przygotowanych naczynkach układamy warstwowo kurczaka i jajka (po 2 jajka na jedno naczynko) podsypujemy pietruszką. Z powstałego rosołu odlewamy potrzebną ilość wywaru do zalania wszystkich naczynek (przykładowo podałam 1 litr, ale może to być również mniej lub więcej). W rosole rozpuszczamy odpowiednią ilość żelatyny i jeśli zachodzi taka konieczność to doprawiamy do smaku i  zalewamy do pełna nasze naczynka. Pozostawiamy do stężenia najlepiej na noc w lodówce. Na drugi dzień danie gotowe. Smacznego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz