Dzisiaj przepis na bardzo proste, ale jakże efektowne w wydaniu i pożywne danie. Galareta z kurczaka i jajek z nutą pietruszki. Wspaniała propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. Smakuje przednio, a jeszcze przy tym można zjeść tyle ile dusza zapragnie:-))). Dla diety Dukana już od I Fazy.
Przepis (uzyskana ilość galaretek zależy od wielkości użytych naczynek):
Składniki:
- 1 duży kurczak;
- po 2 jajka na jedno naczynko;
- żelatyna (ilość potrzebna na stężenie 1 litra);
- wywar z rosołu (ok. 1 litr);
- natka pietruszki;
- przyprawy (sól, pieprz).
Wykonanie:
Rozpoczynamy od ugotowania rosołu w/g przepisu umieszczonego na moim blogu. Po ugotowaniu rosołu kurczaka obieramy z kości, a uzyskane mięso kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, natkę pietruszki siekamy na drobno. W przygotowanych naczynkach układamy warstwowo kurczaka i jajka (po 2 jajka na jedno naczynko) podsypujemy pietruszką. Z powstałego rosołu odlewamy potrzebną ilość wywaru do zalania wszystkich naczynek (przykładowo podałam 1 litr, ale może to być również mniej lub więcej). W rosole rozpuszczamy odpowiednią ilość żelatyny i jeśli zachodzi taka konieczność to doprawiamy do smaku i zalewamy do pełna nasze naczynka. Pozostawiamy do stężenia najlepiej na noc w lodówce. Na drugi dzień danie gotowe. Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz